~Selamat Datang~

Wednesday, April 6, 2011

~crisis~

  • kenapa aq pilih nk jd nurse?
memang 1st dulu aq join nursing sbb akak aq suruh amik nursing... and lgpon ayah aq suka aq belajar kat KUIS tu... ok la... 3tahun belajar mmg la seronok.. praktikal semua kat hospital besar.. hospital kerajaan.... then, bila dah kerja, mula2 tu seronok... kena marah ke, patient ramai ke, salah silap ke, semua mcm leh admit lg.... tp, bila baru2 ni kerja OT bagai nk rak pon, gaji masih sikit lg... then, 2-3 hari lepas kena marah ngan doktor depan patient, semata2 sebab lambat bagi ubat.... kadang2 tu sangat2 tak tahan bila ward tengah busy gilak, sampai 7jam ko kerja hanya menghadap medication trolley, xsempat nk rehat, even xsempat nk duduk pon... sakit jugak la ko rasa... bila ada 20 lbh patients, then ubat yg patut bg pukul 4, tp kul 7xhabis2 lg... masuk lg 2,3 org patient baru yg ko kena amik darah pulak, kena insert branula la ape.... tu belum lg ko kena jawab call bell patient yg bnyk bunyi complaint itu dan ini.... ditambah pulak dapat rakan sekerja yang hanya tahu menengok, mengarah. dan membuat ko macam kuli, anak buah xmakan apa lg, tp TEAM LEADER dah pergi makan kat pantry.... haih~ terasa sangat sakit hati...
  • bila dah sakit hati, malas pulak nk berkerja nanti... ikhlas ke hati?
ni la dia... bila dah mula sakit hati, serba serbi la mula rasa macam xkena je.... badan penat... 7jam kerja berdiri je, esoknya nk g kerja, dpt pulak partner yg xbest lg, mesti nk mandi, siap2 g kerja pon rasa berat hati je.... mmg la bf aq selalu ckp, jgn 'racist'... mmg pengalaman yg buat aq jd racist bila berkerja ni.... tp, xsemua la... bukan aq nk ckp diri aq bagus... tp, tempat aq ni mmg mcm ni.... mmg racist... kalo ko sorg2 je keje ngan dorg, xde geng ke, mmg kaw2 la ko jd kuli.... mmg sedap je dorg mengarah itu ini... pastu ngumpat2 bahasa yg kita xpahami.... haih~ sakit hati lg.... ish... tp, kalo dorg pulak yg sorg2 xde geng.. haa... ko tgk la mcm mana dia leh kutuk kawan baik dia pulak kat ko... p xpela... itu semua benda2 remeh yg masih boleh ignore.... cuma bila bab semua benda ko nk kena buat tu, atau ko kena buli ke, kena marah sbb benda2 remeh tu, mula la ko akan sakit hati.... mula nk mrh.. mula nk ckp itu dan ini.... then nnt, ko nk jumpa patient pon, rasa mcm xsedap je nnt.... bila tgh mrh, jumpa patient, patient bnyk bunyi, mula la nk naik angin.... dpt patient yg ok, ok la... dpt yg xok, ko blk kena complaint lg.... ish...

  • boleh x kalo aq nk tukar bidang kerjaya?
tiba2 mcm terfikir sampai mcm ni, sbb kerja nurse ni seronok bila kita ikhlaskan hati.... semua akan happy je sbb setiap satu yg kita buat tu ibadah kalo betul caranya.... tp, ntahla.... kdg2 xtahan ngan kesibukan yg buat kerja xhenti2 xdpt rehat... kdg tu xtahan ngan perangai doktor.... tu la dia... sbbkn kita ni nurse je.... kena paham la perangai doktor2 yg GILAK ni.... dia stress, dia lpskn kat kita... suka2 hati dia je.... ish.... kalo nk tukar kerjaya, nk jd apa?

  • kahwin?
kenapa seawal usia 22tahun ni aq dh ckp psl kahwin kat bf aq? ye.. kdg2 pikir tu, mmg la muda lg... tp, mak ayah aq dah tua... fikiran dorg xsama macam aq ke.. bf aq ke... atau sesiapa.... lgpon, mak aq xnak org mengata... maklum la... kami kn asalnya kg... bukannya bandar... dia xnk org mengata,... kehulu-kehilir kemana2, tp xde ikatan apa....haih~ ntahla.... tp, bila lama2 dok tanye benda yg sama je... mak aq dok tanye bila bf aq nk dtg la... aq jd bosan pulak... xkn aq nk paksa2 bf aq kn... aq pon belum tentu ready sepenuhnya... aq fedup la ckp benda ni.... xtau nape... tiba2 rasa macam dh xnk pikir.... nntla....

  • sambung belajar?
ye... mmg dr dulu aq pikir nk smbg belajar... tp, aq xtau bila aq nk mulakan.... kat mana nk mulakan.... ntahla... stress kejap- bye

No comments:

Post a Comment