~Selamat Datang~

Wednesday, April 27, 2011

Friday, April 22, 2011

~encik: tolong sedar diri sikit~

ENCIK:
saya ni dah ada BF, awk pon dah ada GF, sy dah stalker FB awk... xpyh lah nk gebang2... awk jugak ckp, GF awk tu bakal lawyer... family awk, makcik, pakcik sume dah kenal... siap dah g bercuti sama ngan family awk kn? BAGUS.. sgt bagus...

ENCIK:
ingat x dulu, sy terus terang dah ngan awk, sy mmg xde hati langsung dengan awk, kita hanya kawan.. kawan.. dan terus berkawan.... Encik sendiri dah tau siapa BF sy, Org mana, n Ecik tahu syg sygkn dia....

ENCIK:
stop la panggil sy syg... sy xsuka.... stop la msg sy walaupun hanya kadang2... sy xperlukan semua tu... sy bukan budak2 la.... awk ckp walau ada GF, sy tetap masih dlm hati awk, sampai sekarang/. oho~~ ini nonsense... teramatlah DRAMA KING... sedangkan, kita mmg xpernah bercinta, xpernah bermesra, berjumpa pon sekali sekala... TAK PAHAM.

ENCIK:
dalam hati sy, ada dia... untuk dia... dan hanya dia.... xkn ada ruang untuk ENCIK. SEKIAN-

Saturday, April 9, 2011

~semalam yg kesian~

semalam tersangatlah kesian kat diri aq, dan jugak sister....
sister tu, "ward manager" aq la.... macam supervisor la...

kenapa kesian kat aq?
ok... 1st sekali mestilah kena kesian kat diri aq sendiri sebelum kesian kat org lain kn.... ish.... sedih la.... masa hr rabu, sorg member aq letak jawatan... so, kitorg jd xcukup staff blk... kebetulan budak tu letak jwtn pg, then ptg tu sepatutnya dia keje... tp, sbbkn dia letak jwtn, aq la yg disuruh membuat o.t... kesiankan sister punya psl, sibuk dok mencari org, aq pon rela hati la.... so, xpe la on that day aq keje double shift.... yg jd mslhnya, hr khamis tu... aq double shift jugak.... penat gila2... kerja2 sampaikan balik umah, letak je kepala dah tido.... tp, skrg ni aq xbrape nk sihat sgt... 3,4 pagi dah terbangun...
ok.. straight pd cerita, semalam dah la kul 4pagi aq dah bangun... batuk2 xblh tido... pastu terus mandi siap2 g keje... DOUBLE SHIFT lg lak tu utk second day... huuuu~~ mula2 ok je... sekali ada 2 patient aq tu wat hal lak... lepas sorg, aq dh inform dktor condition patient, sorg lg wat hal... dua2 pulak tiba2 boleh sesak nafas... yg sorg tu pulak, boleh plak panic xtentu pasal... strees kejap- dah la dua2 patient DR yg garang... xlama lps aq inform condition patients, DR tu pon sampai.... DR tu ngamuk2 sbb dia xbg patient tu berjalan g toilet, p patient tu pergi jugak, aq pulak yg kena marah... HAREM betul... stress aq.... pastu cte DR ni ngamuk, bawak sampai ke ptg... dh la patient ramai... bygkn kalo ward aq total patient ada 40 org, 4 je staff nurse, tp DR yg dtg dekat 5,6 org, dtg satu masa, pastu nk marah2 itu ini, semua benda xkena... ishh~~~ ptg tu pulak, aq xtau la mcm mana nk ckp, tp, bertambah tensen tergado ngan bf aq pulak... terus hilang mood... kepala ntah kemana, badan ntah kemana... lost-

kesian kat sister sebab..
DR yg garang tu marah2 kan aq td, siap marahkan sister and semua benda terus sampai ke pihak atasan... DR tu ckp ward aq ni busy, tp xcukup staff... bagus bukan? tp, lg kesian sebab sister kena marah dgn MATRON iaitu ketua kejururawatan hospital aq, sbb ada la staff aq yg lupa charge patient sebelum bg patient balik ke, apa ntah.... sister tu xtahan betul... dah la ngan DR A yg dtg round ngamuk2 satu ward ni.... ngan DR B pon dok marah sister sbb de klik aq yg xinform kat DR B pasal patient dia sebelum patient tu balik.... haih~ mcm2 hal....

atlast, patient yg tersangatlah degil tu punya pasal, sbbkn dia aq kena mrh, sbbkn dia jugak DR tu marah2 sampai ke pihak atasan, last2 transfer patient tu g HDU... biar 1:1 yg dok tgk dia.... xdela mcm kitorg ni yg nisbah 1 nurse 10 patient,, 1:10... haih~

~btw, aq dah berbaik ngan BF aq... TQ love~
jumpa di bruno mars concert esok...=)

Wednesday, April 6, 2011

~crisis~

  • kenapa aq pilih nk jd nurse?
memang 1st dulu aq join nursing sbb akak aq suruh amik nursing... and lgpon ayah aq suka aq belajar kat KUIS tu... ok la... 3tahun belajar mmg la seronok.. praktikal semua kat hospital besar.. hospital kerajaan.... then, bila dah kerja, mula2 tu seronok... kena marah ke, patient ramai ke, salah silap ke, semua mcm leh admit lg.... tp, bila baru2 ni kerja OT bagai nk rak pon, gaji masih sikit lg... then, 2-3 hari lepas kena marah ngan doktor depan patient, semata2 sebab lambat bagi ubat.... kadang2 tu sangat2 tak tahan bila ward tengah busy gilak, sampai 7jam ko kerja hanya menghadap medication trolley, xsempat nk rehat, even xsempat nk duduk pon... sakit jugak la ko rasa... bila ada 20 lbh patients, then ubat yg patut bg pukul 4, tp kul 7xhabis2 lg... masuk lg 2,3 org patient baru yg ko kena amik darah pulak, kena insert branula la ape.... tu belum lg ko kena jawab call bell patient yg bnyk bunyi complaint itu dan ini.... ditambah pulak dapat rakan sekerja yang hanya tahu menengok, mengarah. dan membuat ko macam kuli, anak buah xmakan apa lg, tp TEAM LEADER dah pergi makan kat pantry.... haih~ terasa sangat sakit hati...
  • bila dah sakit hati, malas pulak nk berkerja nanti... ikhlas ke hati?
ni la dia... bila dah mula sakit hati, serba serbi la mula rasa macam xkena je.... badan penat... 7jam kerja berdiri je, esoknya nk g kerja, dpt pulak partner yg xbest lg, mesti nk mandi, siap2 g kerja pon rasa berat hati je.... mmg la bf aq selalu ckp, jgn 'racist'... mmg pengalaman yg buat aq jd racist bila berkerja ni.... tp, xsemua la... bukan aq nk ckp diri aq bagus... tp, tempat aq ni mmg mcm ni.... mmg racist... kalo ko sorg2 je keje ngan dorg, xde geng ke, mmg kaw2 la ko jd kuli.... mmg sedap je dorg mengarah itu ini... pastu ngumpat2 bahasa yg kita xpahami.... haih~ sakit hati lg.... ish... tp, kalo dorg pulak yg sorg2 xde geng.. haa... ko tgk la mcm mana dia leh kutuk kawan baik dia pulak kat ko... p xpela... itu semua benda2 remeh yg masih boleh ignore.... cuma bila bab semua benda ko nk kena buat tu, atau ko kena buli ke, kena marah sbb benda2 remeh tu, mula la ko akan sakit hati.... mula nk mrh.. mula nk ckp itu dan ini.... then nnt, ko nk jumpa patient pon, rasa mcm xsedap je nnt.... bila tgh mrh, jumpa patient, patient bnyk bunyi, mula la nk naik angin.... dpt patient yg ok, ok la... dpt yg xok, ko blk kena complaint lg.... ish...

  • boleh x kalo aq nk tukar bidang kerjaya?
tiba2 mcm terfikir sampai mcm ni, sbb kerja nurse ni seronok bila kita ikhlaskan hati.... semua akan happy je sbb setiap satu yg kita buat tu ibadah kalo betul caranya.... tp, ntahla.... kdg2 xtahan ngan kesibukan yg buat kerja xhenti2 xdpt rehat... kdg tu xtahan ngan perangai doktor.... tu la dia... sbbkn kita ni nurse je.... kena paham la perangai doktor2 yg GILAK ni.... dia stress, dia lpskn kat kita... suka2 hati dia je.... ish.... kalo nk tukar kerjaya, nk jd apa?

  • kahwin?
kenapa seawal usia 22tahun ni aq dh ckp psl kahwin kat bf aq? ye.. kdg2 pikir tu, mmg la muda lg... tp, mak ayah aq dah tua... fikiran dorg xsama macam aq ke.. bf aq ke... atau sesiapa.... lgpon, mak aq xnak org mengata... maklum la... kami kn asalnya kg... bukannya bandar... dia xnk org mengata,... kehulu-kehilir kemana2, tp xde ikatan apa....haih~ ntahla.... tp, bila lama2 dok tanye benda yg sama je... mak aq dok tanye bila bf aq nk dtg la... aq jd bosan pulak... xkn aq nk paksa2 bf aq kn... aq pon belum tentu ready sepenuhnya... aq fedup la ckp benda ni.... xtau nape... tiba2 rasa macam dh xnk pikir.... nntla....

  • sambung belajar?
ye... mmg dr dulu aq pikir nk smbg belajar... tp, aq xtau bila aq nk mulakan.... kat mana nk mulakan.... ntahla... stress kejap- bye