~Selamat Datang~

Sunday, October 31, 2010

~kenapa sy jd NURSE??~

3tahun dah hbs belajar.. and now, sy seorang NURSE... Jururawat terlatih.. yg ada lesen utk bekerja... tp, kenapa sy jd NURSE? minat? cita2?

TAK. saya jadi nurse sbb kwn sy ajak amik kos diploma kejururawatan, dia ajak saya, so saya pon terima, ditambah pulak dipaksa oleh kakak yg kononnya dia ingt sy ni mmg minat nk jd nurse... haaa... tp, xpela... sy HAPPY dengan kerjaya saya sebagai NURSE..

CUMA, ada satu masalah yang saya kena berlawan dengan diri sendiri... saya seorang yang luaran nampak tenang@kasar.. tetapi dalaman saya tersangatlah lembut.... sebabnya, saya senang nak menangis... bukan menangis sebab kena marah dengan doktor, tp menangis kalau tengok kematian, atau bahagian2 kisah hidupan yang kesedihan...

CONTOHNYA: kelmarin, ada seorang pakcik tua ni, lingkungan umur 80-an, datang hospital mengadu banyak kahak... memang dengar dengan jelas kalo dia bernafas pon memang dengar bunyi kahak... hurm, rupa2nya, dia menghidap kanser paru-paru... yang menyedihkan, anak2 pakcik tua ni tau ayah dia menghidap kanser. TETAPI, pakcik tua itu sendiri tak tahu akan penyakit dia... yang dia tahu, dia banyak kahak... anak2 dia, tidak benarkan doktor beritahu pakcik tua tu tentang penyakit dia... hmm, smlm... badan pakcik tu mula sweating... then, sejuk... pastu dia nampak susah sangat nak nafas... anak2 dia semua dah start nangis2... pakcik tu sebut, panggil nama anak dia sorg2... at last, anak2 dia sepakat bawa ayah dia pulang.... huu~~ sedihnya tengok realiti macam ni....

Saya tak boleh terus berkeadaan macam ni... kena kuat utk lawan perasaan macam ni... bak kata sister masa orientasi dulu, kamu kena redha, yang memang takdir dah tentukan kamu jadi seorang NURSE.. so, kamu kena ikhlaskan hati.... ye, sy memang sedang ikhlaskan sepenuh hati... mungkin, 2tahun ni tempoh untuk saya mencuba sebaik mungkin, atau mungkin lepas 2tahun saya perlu sambung belajar dan bertukar ke bidang pendidikan... takde la nanti hari2 tengok kematian. hari2 balik kerja saya pon dok menangis jugak kn... akan difikirkan...

Saturday, October 30, 2010

sobs...=(

sedang menanggung KESAKITAN...
ada sesiapa yang nak ambik berat terhadap saya?
nak tanya keadaan saya?
nak bagi nasihat kepada saya?
dan
sebagainya....

Monday, October 25, 2010

~1st day~

today 1st day kat medical ward. sgt penat coz smlm spend time with hubby.. then blk umah pon dh pukul 8.. iron uniform+itu ini, until 11pm baru tido... then pukul 5.30am pg dah kena bangun mandi + bersiap.. kul 6.30am kuar umah, tp kul 6.50am baru smpai ward.. itu pun mcm agak lmbt, konon2 ingat pagi tak bnyk kete, tp bnyk jugak rupanya... so, esok kena kuar lbh awal...

7am-4pm shift utk hari ni... penat gila kot seharian berdiri je... just boleh observed je untuk beberapa hari ni... kena biasakan diri dulu, baru la boleh buat macam2 kot... hurm~ bayangkan kalau korang kat tempat kitorg, berdiri je sampai pukul 10.30 dengar sister bercakap benda yang sama macam masa orientasi dulu, sampaikan dah naik pucat2 muka sebab hampir2 nak pitam+simptom2 nak hypo semua dah keluar... huuu~~~ PENAT... pastu, baru dia bagi rest, itu pun 20minit je.... elok2 aq ni jenis yang makan lambat, terpaksa makan dengan cepat... huhu... pastu dengan talk, talk and talk, sambil berdiri... ambik report pon selama 1jam pon berdiri... haih~~ lama2 jd nurse, bengkok la tulang belakang ni...

Balik keje, boleh pulak akak ajak g jusco jap amik kad apa ntah... sampai je rumah, tengok mak muka keletihan menjaga cucu sampai 4 orang... faiz+adam+caca tengah buas lak tu... jd hyperactive la diorang... kesian tengok mak... kalo la darah tinggi naik satu hari nnt, sbb marah2kan cucu, mcm mana la gamaknya... sepatutnya dalam usia macam ni, mak elok duduk rumah bersenang lenang dan sentiasa tenang untuk wat beribadah... hurm~~

Saturday, October 23, 2010

~headache~

lately ni asyik rasa sakit kepala yang melampau...
datang secara tiba-tiba...
kadang2 tu buat rasa nak marah je...
tak pun rasa nak nangis...
and paling selalu berlaku, akan menghilangkan mood...
sakit kepala saya, bukan sakit yang mengada2...
tapi sakit yang teramat sangat okeh!

~```````````````````````````~

saya sedang BOSAN.
~HARAP MAKLUM~

~Think about it~

The moment you are in TENSION,
you will lose your ATTENTION,
Then you are in total CONFUSION,
and you will feel IRRITATION,
Then you will spoil personal RELATION,
Ultimately, you won't get CO-OPERATION,
Then you will make things COMPLICATION,
Then your blood pressure may raise CAUTION,
And you may have to take MEDICATION.

Instead, understand the SITUATION,
And try to think about the SOLUTION,
Many problem will be solve by DISCUSSION,
This will work out better in your PROFESSION.

Friday, October 22, 2010

~alwi safyan roslan~

~saya sedang rindukan awk!~

~medical ward~

akan memulakan kerjaya sbg staff nurse..
1st posting kat medical ward...
start next week...
hopefully semuanya akan berjalan lancar...
mengharapkan lain, lain yg dapat...
xpela...
kena redha...
semua dah tertulis...
kita kena redha...
positif2...
kena cuba yang terbaik!
chaiyok2!...

p/s: td de klas grooming... hahahah... kena ber"make up"... maaf la miss... sy xkn make up sgt... nnt patient terjatuh hati kat saya pula... kn susah... hahahha....

Thursday, October 21, 2010

~I wISh That...~


dalam masa 2tahun ni, nk sambung study ke peringkat degree or amik post basic.

kalo boleh dlm masa setahun nk keluar kereta pilihan hati...

dalam masa 2-3 tahun, berangan2 nak kawin... itu pon kalo ada duit la... hahaha
Lepas kawin kalo boleh nak beli rumah.... tp, kalo hajat kesampaian.. nak g kerja kat oversea...

Saturday, October 16, 2010

~i miss him.. everyday~

Dalam seminggu ni, dah macam jadi kebiasaan for me, before masuk kerja mesti mesej him... just short msg "morning hby".. tp.. sgt bermakna for me.... xkisah la tido dia terganggu or what.. asalkan me hanta jugak msg ckp gud morning kat dia.... then, lepas masuk kerja pg tu, mesti tggu him balas msg me... bila ada msg masuk je pg tu, maksudnya him dah bangun & nk g kerja jugak tu... its happy for me... hopefully dia pon rasa happy mcm tu...
then, when me break or lunch, me always msg him again & suruh him pergi makan... coz, me tau kalo dia busy, dia suka skip makan... me just nk remind kat dia... takut la kalo satu hr nnt tiba2 dia kena gastrik...
then balik kerja, sampai je rumah... nk msg him lagi... walhal, tempat kerja ngan rumah xla jauh mana.... takat 10minit je... saje je nk msg mengada2 konon2 nk bermanja... hahaha...
sebenarnya me rindu kat him... everyday, after balik kerja, dah malam, even tgh mlm sekalipun, mesti him akan called me or me yg akan call him... kdg2 me sampai dah tertidur tunggu dia call me kalau him lewat... heee
kadang2 tu selalu teringat kenangan ketika spend time with him...=) selalu senyum sorang2.. then tgk gamba him... pastu mesti nanges2 sket.. konon2 touching.. huhuhu~~.. i miss him...
him selalu cuba buat yang terbaik utk me... even me tau, kdg2 menyusahkan him, him tetap xberungut lagi wat masa ni...miss him so much~~
kadang2 tu, me saja je msg pendek2 tu him sbb tu menandakan me rindukan him... xkisahlah him rindu me or x, tp.. me nk him tau yg me sentiasa ingat kat him...=)

~sri kota~

lama dah x ber"blog" nampaknya...
bukan apa...
saya cuma nk kata...
sy dah bekerja...
sbb tu xde masa nk update blog sy...
kepenatan bekerja tatkala baru seminggu merasainya...
hahahah..
ye!
sy dah seminggu bekerja sebagai staff nurse..
di sri kota specialist medical centre...
cuma masih orientasi selama 2mggu...
tak tau la tercampak di ward mana...
heeee....
kawan2 baru saya??
saya suka mereka...
kak haziqah, arin, ida, syima, laila...
and sorg lelaki...
male nurse...
firdaus...
2nd male nurse in sri kota...
hahahha...
ada lg..
satu malaysia...
ada kavitha, anitha n pala....
yea~~~
saya dah bekerja!



Saturday, October 9, 2010

~hai2...~

assalamualaikum...
salam sejahtera...
salam sayang utk hby yg sentiasa membaca blog sy..
dan juga salam satu malaysia buat anda semua...
sy, cik baba kowt terasa teramat la penat disebabkan majlis cukur jambul+open house yg baru sahaja berlangsung di rumah bonda tercinta....
hahaha...
tersqngatlah skema...
cuma nk cakap...
sy dh dpt kerja!
yeay!!
seronok2.. + takut juga.... heee
kat mana saya kerja?
kat sri kota specialist medical centre...
weeeehoooo~~~
isnin saya mula bekerja....
sila doakan sy dapat menjalankan tugas dengan jayanya yea?
hhahhaha...

Monday, October 4, 2010

~MBO cinema~

nk dijadikan cerita... ptg td, pergilah menonton MAGIKA dia pawagam baru berhampiran rumah...
tahniah la utk KRU utk filem MAGIKA... percubaan yang bagus la utk cite melayu...
heee.... after tgk wayang kat pearl habour, terus la mencari pintu keluar+naik lif and terus menuju ke kereta...
kat sebelah kereta kelisa yang sy parking tu, ada la sebuah kete kancil.... masa jalan, tgk kete tu xde org... xde pulok perasan enjin dia hidup ke mati... tp, ngam2 je masuk kete, toleh ke kiri, ada pulak sepasang kekasih di dalam kereta tersebut....
haih~ ambo pahe la parking kete kat situ free... tau la parking tingkat 5 tu sunyi... nama pon tempat baru bukak... guard pon xde nk meronda... tp, agak2 la yop~.. haih... tetttt~~~~

~komitmen~

kadang2 bila kita dah sayangkan seseorang tu, macam2 kita sanggup buat utk dia... tp, kdg2 org yg kita syg tu xsedar... kadang2 tu, kita sanggup bangun pagi2, set alarm, call dia.. kejutkan dia bangun, g keje ke, g klas ke, meeting ke... selagi dia xjawab, selagi tu la call sampai dia bangun... risau kononnya, sbb xnk dia terlepas @ terlambat@ sengaja buat2 lambat sbb xdikejutkan... kadang2 juga, kalau bosan2 kita selalu mesej si dia, kononnya nk make sure dia sihat, nk tau dia ada kat mana.. tgh buat apa.. dah makan ke belum... ambik berat la kononnya... kadang2 tu jugak, kita sanggup tunggu berlama-lama, semata2 nk tggu dia balik keje, balik mesyuarat, balik melepak, balik futsal or sebagainya semata2 nk dengar suara dia... nk hilangkan rindu la kononnya... tp, kdg2 kecewa.. sbbnya, kita xtau dia balik bila.. xmsj or ape... senyap sunyi je tiada nada.... tp, wajarkah kita nk rasa kecewa? or merajuk xtentu hala? mungkin dia penat... or xsempat... atau ada komitmen lain yang harus dibuat?~hurm~

Saturday, October 2, 2010

~hmmm...~

dah 3bulan sy menjadi penganggur di rumah...
seorang graduan KUIS.. diploma in nursing...
kalo dulu, org tanye dh keje ke belum? belum lg... tggu result exam....
bila result exam dah kuar, org tanye lulus ke x?
alhamdulillah lulus... org tanye lg, keje mana lps ni?
hmm, xtau lg.. tggu lepas konvo....
bila dah konvo... dah sebulan lepas konvo...
org tanye lg, dah keje ke?
hmm, belum lg... baru hanta resume....
tp, kalo dah 3bulan dok menganggur je ni...
org tanye, dh dpt keje ke?
belum lg... belum ada rezeki...
hurmm~~~

sila ambik PERHATIAN disini...
saya dah hantar RESUME+SIJIL+QUALIFICATION sy okeh...
almost 30 MEDICAL CENTRE... bukan saya malas ke apa...
cuma belum ada REZEKI untuk saya....

kenapa xkerja sementara?

sebab:
1st: hbs exam, nk keje... dorg kata, rehat la dulu sementara tggu result...
2nd: bila result dah kuar.... dah hanta resume.. nk mintak keje sementara kat klinik.. dorg kata... tggu la lepas konvo.. xlama je lg....
3rd: bila dh lepas konvo... masih xdpt pggln... nk minta keje sementara... dorg kata.. tggu la lepas raya... dok umah tolong mak sementara nk raya...
~~~then skrg, raya dh nk hbs... tp, me masih xdpt keje lg... THEM, ckp.. sabar la.. belum ada rezeki... org lain menganggur de yg sampai setahun.. okay je...

mcm mana me nk sabar kalo 24/7 me kat rumah.. tp, tiba2 kalo HER penat or tension, me yg jd mangsa kena marah? sakit hati jugak kadang2 kalau tanye elok2 tiba2 kena marah xtentu pasal... i'm 21st... me tau me anak bongsu.. tp, pls la.... hurm~~~