~Selamat Datang~

Thursday, December 30, 2010

~tolong bantu saya~

kenapa sy jadi nurse ya? dah 3bulan... sekarang saya bertanya semula kepada diri saya sendiri... lg2 duduk medical ward.... kadang2 tu dah xlarat.... patient sampai 20 org satu wing... pastu kita sorg nk kena bg ubat dalam masa satu, 2jam.... then, time2 tu la doktor nk datang round... elok2 pukul 8 bg ubat, dah jd pukul 10... pastu bila dah lambat hanta troli ubat turun ke pharmacy, dorg pulak sibuk nk call2 ke apa.... pastu, kalo doktor yang datang round tu sorg je dlm satu masa tu xpe jugak... ni sampai 2,3 org... pastu semua nk buat changes 2,3 jenis ubat... kalo time tu pulak ada lagi pesakit baru masuk, memang sangat2 stress la... lagi nk insert branula la.. nak ambik darah la... nak bagi nebuliser la.... kadang2 balik umah pon jadi tak tenteram... terfikir balik pe yang aq buat sepanjang 7jan bekerja td, semua betul ke x? huuu~~~ camne ek?

Monday, December 27, 2010

~Eveyday~


~Setiap hari akan merindui suara dia, msj dr dia, senyuman dia, gurau senda dengan dia~



Thursday, December 23, 2010

~berdiam diri utk sementara waktu~

skrg ni tgh xde mood nk post entry kat blog... walhal banyak je benda nk cte.. cuma xde idea... lgpon laptop kesayangan masih belum ketemu charger.. hurm~ berdiam diri je la jalan yg ada.. xsuka nk menaip blog guna PC ni... button dia besar gedabak sgt... DISLIKE

Saturday, December 18, 2010

sedih

sedang kesedihan sbb kerinduan gila kat bf saya, then xjd pulak jumpa mlm ni... konon2 nk jumpa ptg... punya la excited mengelabah siapkan kerja cpt2, nk blk cpt2, nk jumpa him cpt2... tp, tu la org kata... kalo dah ada arah melintang, xdpt la nk menolongnya... haih~

Friday, December 17, 2010

~si tua yg romantik~

ptg semalam penat gila sebab ward bz dengan kapasiti pesakit yg ramai dan diikuti pulak dengan prosedur yang banyak, serta kemasukan pesakit baru yang ramai... haih~~ letih sungguh... tp, semalam, melihat gelagat mereka, membuatkan aq tersenyum sendirian, bertanya pada diri sendiri, adakan mampu aq menjadi seperti mereka satu hr nnt??

----->>>gelagat pertama....
ada pasangan si tua ni dalam lingkungan 50-60tahun, dimana isteri dia yang masuk ward sebab tekanan darah tinggi... then, lepas doktor buat round ptg semalam, dia dibenarkan pulang... si suami ni nk turun ke bawah la nk settlekn bil... dek kerana xmo tinggalkan wife dia alone dlm ward, sanggup dia amik kerusi roda, then bawak wife dia sekali turun bawah... bayar bil.. ambil ubat... then naik balik... haih~ sweet kn? then lepas tu, masa dia naik balik ke ward, husband dia rasa dahi wife dia, pegang tangan wife dia.... hmm.. sampaikan husband dia sggp berkali2 tanye aq ubat dia nk bagi berapa kali sehari, berapa biji? sampai suruh call tanya doktor utk confirm kn.... caring betul husband dia kn? sampai ke tua pulak tu....

---->>>gelagat kedua...
new case smlm admit ward dalam pukul 4lbh mcm tu... pasangan ni dalam lingkungan 60an.. sweet je bila dua2 jalan sama2... lepas tu, masuk je waktu solat dua2 jalan sama2 g surau... yang wat terharu, dua2 ni chinese yg convert tu islam... then, baru je selesai menunaikan haji.... tengok pasangan ni, mcm kwn2 je... duduk bersembang atas katil sama-sama.... berjalan g makan sama2... g surau sama2.... agak2... umur aq mcm ni, mampu lg x buat mcm dorg ni?

Thursday, December 16, 2010

saya berkata:

ingin menamatkan zaman bujang saya, supaya dapat mengurangkan dosa, cuma xtau bila... sebab duit tiada.. harta tiada.. and segalanya belum bersedia... hahahahha

Monday, December 13, 2010

~happy birthday syg~


happy birthday to my bestie...
ADILLA OTHMAN
~semoga panjang umur & dimurahkan rezeki~

Saturday, December 11, 2010

~utk KAMU yang sepatutnya~

kamu2 ni semua, tolonglah lupakan je saya... dah berkali- kamu call & msg sy wat xtau kn? sy xbls kn? kamu xphm2 ke maksudnya kalo dh mcm tu? kamu nk apa lg sebenarnya? jgn ckp rindu la... tu rubbish ok!
sbb kn kamu, sy jd takut tiap kali keluar dengan bf sy... kot2 tiba2 kamu keep on call sy, or msg sy, apa sy nk jwb ngan dia? kamu ni menyusahkan sy kamu tahu x?
kamu dah ada life kamu, and saya pon dah ada life saya.... so, what for kalau kamu nk call2 or msg sy pon? sy kalau boleh xnk marah2 awk ke, or biar bf sy call awak ke... ni bukan zaman budak2 lg... kamu tu pon boleh berfikir... cuba kalo gf kamu tu org keep on call je time kamu date or what... pe perasaan kamu? tlg la phm... just let me go... xpyh nk sibuk2 nak ambil tahu hal hidup saya.. sampai masanya, sampai je la kad undangan sy nnt...

Wednesday, December 8, 2010

~speechless~

seminggu dua ni, banyak menda berlaku... beligar2 dalam kepala ni... macam2 mengganggu fikiran sampaikan badan rasa letih sgt2.... biasalah, kalo otak kita letih, badan kita jauh lebih letih kn? hurm~~ speechless la dua tiga menjak ni.. haih... cmne ek? kadang2 tu rasa mcm mls je nk g keje... nk dok umah.. tido+tido and tido.... nk mkn pon xlalu rasanya... haih~.. berat badan pon dah makin turun nie... nk kata penat bekerja tu, kadang-kadang la kn... masih dalam proses percubaan... xpela... hopefully semua akan jd lebih baik la akan dtg....

Thursday, December 2, 2010

~precious moment~

semalam melepak bersama bestie2 sy... tiba2 rasa mcm kerinduan gila zaman2 budak hingusan dulu... hahah... dulu kita semua aktif bersukan kn? main alat musik, sampai jd wakil sekolah la bagai2... sedar xsedar, dr umur 9tahun dh kita berkawan until now kn? warh~ lama sungguh... tiba2 rasa mcm nk senyum sorang2, bila ingt2 blk kenangan kita dr kecik smpai besar.. hee=)

Monday, November 29, 2010

~hari cuti utk apa?~

hahahah... hari ni sy off.. sepatutnya boleh la melepakkan diri, tidurkan diri sampait ke tengahari... tp, tu la.... mata yg dah disekolahkan utk bangun pg, mmg susah dh nk bangun tengahari... so, skrg ni tgh berfikir+membuat jadual utk hr ni... ape nk buat? hahahah

OK!
straight to the point... sedang merindukan alwi safyan roslan sbb dah almost 2weeks xjumpa dia....sekarang him berada di sarawak utk shooting drama astro... so, me menguruskan diri la kat sini sbb dah xde teman nk ajak makan fastfood... hahahahah so, lg seminggu lbh baru him balik... huuu~~

p/s: smlm ada beli buku search word... so, hr ni nk buat la sampai bosan.... hahahah

Saturday, November 20, 2010

~blurr~

dah lama x SHOPPING+ beli KASUT baru+ PERFUME pon kena beli baru sbb dh habis.... huuu~~~

Tuesday, November 16, 2010

~21 tahun~

tiba-tiba terfikir sejenak, umur dah 21 tahun, pe yg telah saya buat? pe yang telah saya dapat? berbanggakah ibu-bapa mempunyai anak macam saya? ada ka bekalan utk sy dimasa tua? ingatkah pengorbanan yang dilakukan untuk saya? apa pula balasan saya terhadap mereka?
___hmmmmm___

Wednesday, November 10, 2010

kesedaran dalam diri

sedih kadang-kadang tu bila tgk, seseorang itu seorang yang cergas dan tabah, tapi.. tatkala dugaan datang, kesakitan menyinggah, ketabahan yang ada hilang entah kemana.... yang ada hanyalah pemikiran yang jatuh merundum... yang hanya memikirkan kematian, sehinggakan kekuatan dalam diri semua hilang pergi tanpa disedari... bukankah penawar bagi segala kesakitan adalah ketabahan dan kekuatan diri? kadang-kadang tu, lebih sedih tatkala ibu/bapa sedang menanggung kesakitan, tetapi tiada satu pon anak yang datang menemani, memberi semangat yang setia disisi... membantu dalam membina keyakinan diri... yang ada hanyalah si bapa/ibu seorang diri, duduk termenung, menangis di dalam hati, menanti anak yang tidak hadirkan diri... kalau dulu, masa kecil, pantang si anak sakit, pasti ibu/bapa sanggup bersengkang mata, meredah hujan mencari ubatan untuk anak2... namun, tatkala dewasa adakah anak sanggup menjaga ibu/bapa mereka semula?

Monday, November 8, 2010

07/11/2010



xkn lupa pukul 12am 07/11/10
adam(3y.o)+caca(2y.o) berdiri depan pintu
sambil nyanyi..
eppy beday acu... eppy beday acu....
hahahaha
comel sgt...
plus kad ni drpd mereka 3brdk+mama dia..
heee
thanks syg2 ku...

~~thanks hubby~~

~~thanks abg wady+kak seed~~


~~thanks to ery+kak suria~~

and
THANKS TO ALL yg wish my bufday..=)

~the best moment~



yeah!! semalam bufday saya...
helLLoOOO
I'm 21st...
hahahha
ingat 7e, ingat bufday sy ek

+take note pls+
07-11-2010
the best moment+bufday party spnjg sy berusia 21tahun ni...
sayang2! saya sayang bestie sy!.. iRMA, DiLA..
and..
AlWI sAFYan RosLan...


Thanks utk surprise pasty semalam...
sila tulis dalam diari...
07-11-2010/bukit cahaya seria alam/11am..

ye! sy sgt terkejut beruk tatkala sampai kat sana...
hahahah...
boleh pulak keluar kete, pusing kanan, tiba2 ada en.alwi safyan roslan, ery+suri+jaja...
hahahah...
bersama kek secret receipe+makanan + hadiah2 utk sy... happy2!~~


thanks irma+dila... plan korang sgt2 menjadi...
gila2 terharu rasanya....
ye2 je nk jln2 menikmati alam sekitar konon...
hby pon sama....
ada meeting la sgt...
huuu....

sweet kn bila bf smpai xlena tido mlm tu+pg2 dh bangun g umah ery+suria...
buatkan sandwich yg sedap+berkhasiat...
buat preparation utk me~~
i love u!

Friday, November 5, 2010

~lov3 th3m~

thank to ADILLA OTHMAN+NURUL IRMA AZWA coz spend time with me today...
special thanks kat D-la coz belanja me makan and bayar bil sy gunting rambut....
hihik... dila kata, rambut sy mcm rambut palsu...
hahahah.. so, dia belanja saya gunting rambut...
btw, sy LIKE rambut baru dila yg telah HIGHLIGHT...
heeee~~~
thanks kat IRMA coz dia yg ajak hangout sebenarnya...
=)

~i LOV3 H3R~

THANKS TO NURFARHANA ABD.RAHMAN..
a.k.a far, farra, siska...


coz belanja saya KARAOKE+BUFFET sampai 3jam di JUSCO semalam...
hadiah bufday katanya...

~sekarang sy sedang sakit tekak~


thanks jugak utk hadiah ni yea...
luv u my besti3



Tuesday, November 2, 2010

~alasan~

i dont have any reason to answer any call or reply any msg from U!
gila!

rindu konon.. rubbish la ngek... g la rindu kat GF ko... dah dekat 5tahun kot... sekarang baru la ko nak sibuk2...

Sunday, October 31, 2010

~kenapa sy jd NURSE??~

3tahun dah hbs belajar.. and now, sy seorang NURSE... Jururawat terlatih.. yg ada lesen utk bekerja... tp, kenapa sy jd NURSE? minat? cita2?

TAK. saya jadi nurse sbb kwn sy ajak amik kos diploma kejururawatan, dia ajak saya, so saya pon terima, ditambah pulak dipaksa oleh kakak yg kononnya dia ingt sy ni mmg minat nk jd nurse... haaa... tp, xpela... sy HAPPY dengan kerjaya saya sebagai NURSE..

CUMA, ada satu masalah yang saya kena berlawan dengan diri sendiri... saya seorang yang luaran nampak tenang@kasar.. tetapi dalaman saya tersangatlah lembut.... sebabnya, saya senang nak menangis... bukan menangis sebab kena marah dengan doktor, tp menangis kalau tengok kematian, atau bahagian2 kisah hidupan yang kesedihan...

CONTOHNYA: kelmarin, ada seorang pakcik tua ni, lingkungan umur 80-an, datang hospital mengadu banyak kahak... memang dengar dengan jelas kalo dia bernafas pon memang dengar bunyi kahak... hurm, rupa2nya, dia menghidap kanser paru-paru... yang menyedihkan, anak2 pakcik tua ni tau ayah dia menghidap kanser. TETAPI, pakcik tua itu sendiri tak tahu akan penyakit dia... yang dia tahu, dia banyak kahak... anak2 dia, tidak benarkan doktor beritahu pakcik tua tu tentang penyakit dia... hmm, smlm... badan pakcik tu mula sweating... then, sejuk... pastu dia nampak susah sangat nak nafas... anak2 dia semua dah start nangis2... pakcik tu sebut, panggil nama anak dia sorg2... at last, anak2 dia sepakat bawa ayah dia pulang.... huu~~ sedihnya tengok realiti macam ni....

Saya tak boleh terus berkeadaan macam ni... kena kuat utk lawan perasaan macam ni... bak kata sister masa orientasi dulu, kamu kena redha, yang memang takdir dah tentukan kamu jadi seorang NURSE.. so, kamu kena ikhlaskan hati.... ye, sy memang sedang ikhlaskan sepenuh hati... mungkin, 2tahun ni tempoh untuk saya mencuba sebaik mungkin, atau mungkin lepas 2tahun saya perlu sambung belajar dan bertukar ke bidang pendidikan... takde la nanti hari2 tengok kematian. hari2 balik kerja saya pon dok menangis jugak kn... akan difikirkan...

Saturday, October 30, 2010

sobs...=(

sedang menanggung KESAKITAN...
ada sesiapa yang nak ambik berat terhadap saya?
nak tanya keadaan saya?
nak bagi nasihat kepada saya?
dan
sebagainya....

Monday, October 25, 2010

~1st day~

today 1st day kat medical ward. sgt penat coz smlm spend time with hubby.. then blk umah pon dh pukul 8.. iron uniform+itu ini, until 11pm baru tido... then pukul 5.30am pg dah kena bangun mandi + bersiap.. kul 6.30am kuar umah, tp kul 6.50am baru smpai ward.. itu pun mcm agak lmbt, konon2 ingat pagi tak bnyk kete, tp bnyk jugak rupanya... so, esok kena kuar lbh awal...

7am-4pm shift utk hari ni... penat gila kot seharian berdiri je... just boleh observed je untuk beberapa hari ni... kena biasakan diri dulu, baru la boleh buat macam2 kot... hurm~ bayangkan kalau korang kat tempat kitorg, berdiri je sampai pukul 10.30 dengar sister bercakap benda yang sama macam masa orientasi dulu, sampaikan dah naik pucat2 muka sebab hampir2 nak pitam+simptom2 nak hypo semua dah keluar... huuu~~~ PENAT... pastu, baru dia bagi rest, itu pun 20minit je.... elok2 aq ni jenis yang makan lambat, terpaksa makan dengan cepat... huhu... pastu dengan talk, talk and talk, sambil berdiri... ambik report pon selama 1jam pon berdiri... haih~~ lama2 jd nurse, bengkok la tulang belakang ni...

Balik keje, boleh pulak akak ajak g jusco jap amik kad apa ntah... sampai je rumah, tengok mak muka keletihan menjaga cucu sampai 4 orang... faiz+adam+caca tengah buas lak tu... jd hyperactive la diorang... kesian tengok mak... kalo la darah tinggi naik satu hari nnt, sbb marah2kan cucu, mcm mana la gamaknya... sepatutnya dalam usia macam ni, mak elok duduk rumah bersenang lenang dan sentiasa tenang untuk wat beribadah... hurm~~

Saturday, October 23, 2010

~headache~

lately ni asyik rasa sakit kepala yang melampau...
datang secara tiba-tiba...
kadang2 tu buat rasa nak marah je...
tak pun rasa nak nangis...
and paling selalu berlaku, akan menghilangkan mood...
sakit kepala saya, bukan sakit yang mengada2...
tapi sakit yang teramat sangat okeh!

~```````````````````````````~

saya sedang BOSAN.
~HARAP MAKLUM~

~Think about it~

The moment you are in TENSION,
you will lose your ATTENTION,
Then you are in total CONFUSION,
and you will feel IRRITATION,
Then you will spoil personal RELATION,
Ultimately, you won't get CO-OPERATION,
Then you will make things COMPLICATION,
Then your blood pressure may raise CAUTION,
And you may have to take MEDICATION.

Instead, understand the SITUATION,
And try to think about the SOLUTION,
Many problem will be solve by DISCUSSION,
This will work out better in your PROFESSION.

Friday, October 22, 2010

~alwi safyan roslan~

~saya sedang rindukan awk!~

~medical ward~

akan memulakan kerjaya sbg staff nurse..
1st posting kat medical ward...
start next week...
hopefully semuanya akan berjalan lancar...
mengharapkan lain, lain yg dapat...
xpela...
kena redha...
semua dah tertulis...
kita kena redha...
positif2...
kena cuba yang terbaik!
chaiyok2!...

p/s: td de klas grooming... hahahah... kena ber"make up"... maaf la miss... sy xkn make up sgt... nnt patient terjatuh hati kat saya pula... kn susah... hahahha....

Thursday, October 21, 2010

~I wISh That...~


dalam masa 2tahun ni, nk sambung study ke peringkat degree or amik post basic.

kalo boleh dlm masa setahun nk keluar kereta pilihan hati...

dalam masa 2-3 tahun, berangan2 nak kawin... itu pon kalo ada duit la... hahaha
Lepas kawin kalo boleh nak beli rumah.... tp, kalo hajat kesampaian.. nak g kerja kat oversea...

Saturday, October 16, 2010

~i miss him.. everyday~

Dalam seminggu ni, dah macam jadi kebiasaan for me, before masuk kerja mesti mesej him... just short msg "morning hby".. tp.. sgt bermakna for me.... xkisah la tido dia terganggu or what.. asalkan me hanta jugak msg ckp gud morning kat dia.... then, lepas masuk kerja pg tu, mesti tggu him balas msg me... bila ada msg masuk je pg tu, maksudnya him dah bangun & nk g kerja jugak tu... its happy for me... hopefully dia pon rasa happy mcm tu...
then, when me break or lunch, me always msg him again & suruh him pergi makan... coz, me tau kalo dia busy, dia suka skip makan... me just nk remind kat dia... takut la kalo satu hr nnt tiba2 dia kena gastrik...
then balik kerja, sampai je rumah... nk msg him lagi... walhal, tempat kerja ngan rumah xla jauh mana.... takat 10minit je... saje je nk msg mengada2 konon2 nk bermanja... hahaha...
sebenarnya me rindu kat him... everyday, after balik kerja, dah malam, even tgh mlm sekalipun, mesti him akan called me or me yg akan call him... kdg2 me sampai dah tertidur tunggu dia call me kalau him lewat... heee
kadang2 tu selalu teringat kenangan ketika spend time with him...=) selalu senyum sorang2.. then tgk gamba him... pastu mesti nanges2 sket.. konon2 touching.. huhuhu~~.. i miss him...
him selalu cuba buat yang terbaik utk me... even me tau, kdg2 menyusahkan him, him tetap xberungut lagi wat masa ni...miss him so much~~
kadang2 tu, me saja je msg pendek2 tu him sbb tu menandakan me rindukan him... xkisahlah him rindu me or x, tp.. me nk him tau yg me sentiasa ingat kat him...=)

~sri kota~

lama dah x ber"blog" nampaknya...
bukan apa...
saya cuma nk kata...
sy dah bekerja...
sbb tu xde masa nk update blog sy...
kepenatan bekerja tatkala baru seminggu merasainya...
hahahah..
ye!
sy dah seminggu bekerja sebagai staff nurse..
di sri kota specialist medical centre...
cuma masih orientasi selama 2mggu...
tak tau la tercampak di ward mana...
heeee....
kawan2 baru saya??
saya suka mereka...
kak haziqah, arin, ida, syima, laila...
and sorg lelaki...
male nurse...
firdaus...
2nd male nurse in sri kota...
hahahha...
ada lg..
satu malaysia...
ada kavitha, anitha n pala....
yea~~~
saya dah bekerja!



Saturday, October 9, 2010

~hai2...~

assalamualaikum...
salam sejahtera...
salam sayang utk hby yg sentiasa membaca blog sy..
dan juga salam satu malaysia buat anda semua...
sy, cik baba kowt terasa teramat la penat disebabkan majlis cukur jambul+open house yg baru sahaja berlangsung di rumah bonda tercinta....
hahaha...
tersqngatlah skema...
cuma nk cakap...
sy dh dpt kerja!
yeay!!
seronok2.. + takut juga.... heee
kat mana saya kerja?
kat sri kota specialist medical centre...
weeeehoooo~~~
isnin saya mula bekerja....
sila doakan sy dapat menjalankan tugas dengan jayanya yea?
hhahhaha...

Monday, October 4, 2010

~MBO cinema~

nk dijadikan cerita... ptg td, pergilah menonton MAGIKA dia pawagam baru berhampiran rumah...
tahniah la utk KRU utk filem MAGIKA... percubaan yang bagus la utk cite melayu...
heee.... after tgk wayang kat pearl habour, terus la mencari pintu keluar+naik lif and terus menuju ke kereta...
kat sebelah kereta kelisa yang sy parking tu, ada la sebuah kete kancil.... masa jalan, tgk kete tu xde org... xde pulok perasan enjin dia hidup ke mati... tp, ngam2 je masuk kete, toleh ke kiri, ada pulak sepasang kekasih di dalam kereta tersebut....
haih~ ambo pahe la parking kete kat situ free... tau la parking tingkat 5 tu sunyi... nama pon tempat baru bukak... guard pon xde nk meronda... tp, agak2 la yop~.. haih... tetttt~~~~

~komitmen~

kadang2 bila kita dah sayangkan seseorang tu, macam2 kita sanggup buat utk dia... tp, kdg2 org yg kita syg tu xsedar... kadang2 tu, kita sanggup bangun pagi2, set alarm, call dia.. kejutkan dia bangun, g keje ke, g klas ke, meeting ke... selagi dia xjawab, selagi tu la call sampai dia bangun... risau kononnya, sbb xnk dia terlepas @ terlambat@ sengaja buat2 lambat sbb xdikejutkan... kadang2 juga, kalau bosan2 kita selalu mesej si dia, kononnya nk make sure dia sihat, nk tau dia ada kat mana.. tgh buat apa.. dah makan ke belum... ambik berat la kononnya... kadang2 tu jugak, kita sanggup tunggu berlama-lama, semata2 nk tggu dia balik keje, balik mesyuarat, balik melepak, balik futsal or sebagainya semata2 nk dengar suara dia... nk hilangkan rindu la kononnya... tp, kdg2 kecewa.. sbbnya, kita xtau dia balik bila.. xmsj or ape... senyap sunyi je tiada nada.... tp, wajarkah kita nk rasa kecewa? or merajuk xtentu hala? mungkin dia penat... or xsempat... atau ada komitmen lain yang harus dibuat?~hurm~

Saturday, October 2, 2010

~hmmm...~

dah 3bulan sy menjadi penganggur di rumah...
seorang graduan KUIS.. diploma in nursing...
kalo dulu, org tanye dh keje ke belum? belum lg... tggu result exam....
bila result exam dah kuar, org tanye lulus ke x?
alhamdulillah lulus... org tanye lg, keje mana lps ni?
hmm, xtau lg.. tggu lepas konvo....
bila dah konvo... dah sebulan lepas konvo...
org tanye lg, dah keje ke?
hmm, belum lg... baru hanta resume....
tp, kalo dah 3bulan dok menganggur je ni...
org tanye, dh dpt keje ke?
belum lg... belum ada rezeki...
hurmm~~~

sila ambik PERHATIAN disini...
saya dah hantar RESUME+SIJIL+QUALIFICATION sy okeh...
almost 30 MEDICAL CENTRE... bukan saya malas ke apa...
cuma belum ada REZEKI untuk saya....

kenapa xkerja sementara?

sebab:
1st: hbs exam, nk keje... dorg kata, rehat la dulu sementara tggu result...
2nd: bila result dah kuar.... dah hanta resume.. nk mintak keje sementara kat klinik.. dorg kata... tggu la lepas konvo.. xlama je lg....
3rd: bila dh lepas konvo... masih xdpt pggln... nk minta keje sementara... dorg kata.. tggu la lepas raya... dok umah tolong mak sementara nk raya...
~~~then skrg, raya dh nk hbs... tp, me masih xdpt keje lg... THEM, ckp.. sabar la.. belum ada rezeki... org lain menganggur de yg sampai setahun.. okay je...

mcm mana me nk sabar kalo 24/7 me kat rumah.. tp, tiba2 kalo HER penat or tension, me yg jd mangsa kena marah? sakit hati jugak kadang2 kalau tanye elok2 tiba2 kena marah xtentu pasal... i'm 21st... me tau me anak bongsu.. tp, pls la.... hurm~~~

Thursday, September 16, 2010

~baran!~

ha! mmg ngah panas hati+baran.. darah membuak2 bak kata bf aq smlm... haha...
haih~ angin betol la aq ngan korg nie? wajibnya digelar sahabat? tp, hanya kawan baik kot? tp.. xmungkin dah.. mungkin sesuai sebagai kawan...
geram2! Ni 2ND time ok! ape? nk kata aq xmemahami? ye! mmg xmemahami perangai budak2 mcm neh....
bf aq selalu ckp kat aq... jgn jd mcm budak2.. haa... ni aq nk ckp kat korg.. perangai korg mmg mcm budak2 la kawan...
hey2~ sila la keluar sikit dr kepompong korg tu.. boleh? boleh ke x?!
ish2... alasan2!... bengang2!.. nk dimarah dah besar... p tu la...

Monday, September 13, 2010

~again!~

hati ini menangis kembali..
perkara yg sama, berulang lagi..
tiada penyesalan ke pada jiwa itu?
tiada perasaan ke pada yang terdahulu?
pada yang terdahulu, tabahkan la hati mu...

Sunday, September 5, 2010

~(+_+)~

pukul 3.45am td, sy terima msj dr dia...
dia kata xblh tdo...
sy tanye kenapa?
dia kata, ntahlah...
hurm~ cian kat dia... rindu kat sy ke?
dia kata yup..
hmm, b.. sy pon rindu kat awk jugak....
xmo fikir bukan2 okay...
p tido..
nnt kita jumpa...
=)~~~

Saturday, September 4, 2010

~random~

  1. sy penat menyiapkan kuih raya seorang diri.. 2 jenis hr ni..
  2. nk merehatkan diri setelah seminggu menjadi baby sitter xbergaji...
  3. esok nk jumpa si buah hati..=)
  4. baju raya xsiap lg..
  5. sy JELES tgk kwn2 dh kerja+pakai kereta sendiri+hidup berdikari

Friday, September 3, 2010

~coklat~

sy lapar nk mkn marshmallow+strawberry+banana+coklat smbil menikmati pemandangan malam di Curve..=)

Thursday, September 2, 2010

~raya~

semua org sibuk bercakap pasal persiapan raya... me? kasut yg beli bulan lps xpakai lg.. so, boley guna sbg kasut raya... kain baju kurung dah beli, n dah hanta tempah cuma xsiap lg... tahun ni sepasang je coz mood nk raya masih belum tiba... cuma yg ada kesangapan nk bekerja+mempraktikkan skill yang ada, dan juga mengelakkan lupa segala ilmu di dada... hahaha

Tuesday, August 31, 2010

~ceritera lama~

saya pernah sukakan kamu..
tp, dulu... 5tahun dahulu..
masa zaman sy sekolah..
mungkin juga hanya perasaan biasa..
atau cinta monyet antara kita...
itu hanya ceritera lama...
hubungan itu indah..
walau hanya seketika..
tp, ingat.. itu ceritera lama...
antara kita, dah tiada apa..
sudah 5tahun lamanya.. ia hilang meniti usia..
kini, saya punya cinta hati saya...
bukan kamu.. kerna kamu, juga punyai dia..
insan yang menyukai kamu, seikhlas hatinya...
saya cuma mahu, pergilah dr hidup saya...
buanglah segala harapan.. mahupun kenangan...
kerna saya, tidak mungkin berpaling..
utk kamu yg masih mengharapkan saya....
maaf... hubungan tidak mungkin boleh dipaksa..
walau selama mana, sekuat mana ingatan kamu terhadap saya,
antara kita, hanya ceritera lama...

*buat kamu H***** A*****, xpyh nk pretend yg kamu tu kuat nk tanye2 psl sy ngan bf sy, sbb at last, kamu juga perli sy.. sbb kamu skt hati kn? jeles? xpe.. xpyh nk cite yg kamu gado ngan gf ke, apa ke, itu bukan jalan utk kamu jumpa sy, jauh skali kuar dgn sy... maaf sbb sy xjwb call kamu, xbls msj kamu, sbb sy xnk..

Saturday, August 28, 2010

~Gila!~

Saya suka sgt bergayut telefon dgn kamu Mr.Love.. xkisah la sekejap mana hanya utk beberapa ketika... kadang2 selalu tersenyum sendiri bila teringat kn perbualan kita tu.. hee... menaip ni pon rasa mcm nk tersenyum simpul like crazy... hahahah... kamu suka wat saya happy kn.. thank Mr.love... hari tu.. tiba2 teringatkan kamu.. tersenyum la sorg2... tiba2 member perasan.. kamu ni napa cik baba? hee~~~ xde pape... hahaha.. malunya saya... lalala... nk mengendap gamba kamu jap~~ rindu la....

Tuesday, August 24, 2010

~insomnia~

  • kesian kat diri sy sendiri sbb mengalami insomnia sedikit. xboleh tido mlm+siang.. ptg2 baru leh tido.. b ckp, maybe sbb tekanan yg melampau.. atau mungkin juga kebosanan dah lama duduk saja di rumah...

  • sori kat b coz lately ni selalu xboleh tido+kdg2 jd hyperactive+perangai mengada2 mcm budak darjah 2+mengaco u xtentu hala... haih~ minta maaf dari hujung rambut ke kaki+maaf zahir & batin ye b... hee~~

  • bila dah xboleh tido mlm pe lg nk buat kalo bukan menghadap game or melayan fb 24/7 or menonton dvd twilight+cartoon berulang kali...

  • mungkin esok patut ke kedai buku mencari novel atau buku SUDOKU yg baru..

  • xhbs2 lg mengemas rumah+semakin mls sejak mengalami insomnia... hahahah

  • org lain dah siap dgn baju raya, baju raya aq plak baru hanta tempah td... terbaik..=)

  • tiba2 rasa mcm tersangat rajin nk pergi membeli kasut yg ke-4 utk bulan ni..=)

Saturday, August 21, 2010

~N.Y.F.A~














Him: syg, I nk futher study…
• Me: haa? Kat mana?
• Him: new York..
• Me: r u serius b?
• Him: yup…
• Me: how ur work?
• Him: ambik la cuti… xlama.. 3bulan je…
• Me: xpe ke?
• Him: act, dah meeting ngan bos i.. dia yg suruh sebenarnya..
• Me: hmm~~
• Him: nnt u buka NYFA k syg?
• Me: okey.. (3bulan.. hurm…sedih).. so, bila b nk g?
• Him: lama lg.. maybe on june or july…
• Me: so, lg 11 bulan?
• Him: ye syg.. kena kumpul duit dulu..
• Me: hee… okey la…



Wednesday, August 18, 2010

~apa yg patut sy rasa ekh~

kwn2 sy dah dapat keje.. tahniah buat leen, ila, kak tik n fasya yg da dpt keje kat hospital pusrawi.. tahniah kat wani n liyana yg dah keje kat putra medical centre sg.buloh... tahniah jugak kat juliati coz dah keje kat KPJ sg. petani, tahniah kat ahmad rabani dah keje kat dialisis seremban, tahniah kat atiqah matkhair yg dpt pggln interview dr hospital pantai cheras, tahniah kat intan syafinaz yg dgr cita dah keje jugak kat hospital di perak a.k.a kg halaman dia, n tahniah kepada budak2 tajaan jalilah, junaidah, irdayati, roslinda, haryati, hazimah, farhani, syakry, marhan, ghani coz xlama lg lapor diri xtau sama ada keje kat ippt or husm.. tahniah kat korg yg dah dpt keje awal...

hmm, mak ckp.. tu rezeki dorg... xpela.. kamu sabar je... nnt ada rezeki kamu, mesti kamu dpt keje jugak... diorang yang lain pon ckp mcm tu jugak... dorg kata, sabar... i/allah dpt keje... cuma xtau bila... tp, sy risau... banyak jugak la hospital yang telah sy hanta resume... tp, satu ppgln pon xde lg... kalo kamu kat tempat saya, kamu risau x..?

-->Hospital yg telah sy pergi utk hanta resume<--
universiti malaya specialist centre
assunta petaling jaya
arunamari klang
sri kota klang
pantai klang
salam medical centre
darul ehsan medical centre
KPJ selangor specialist hospital
hukm
sunway medical centre
kelana jaya medical centre
gleanegles hospital
kpj ampang
pantai cheras
pusrawi hopital

~banyak x?
so, smpai hari ni masih menunggu peluang+rezeki...
berharap and terus berharap...
kamu doakan saya okeh?
xsabar nk berkhidmat utk masyarakat.. heee

p/s:hopefully hr ni dapat call utk g interview..=)

Sunday, August 15, 2010

~estrogen or progestron yg patut diSALAHkn ni?~

*sigh~~~
*sigh....~~~
*sgt2 sigh....~~~

dulu---> bila pendiam, xbanyak ckp, pemalu, xfriendly, org cakap berlagak.. sombong.. + macam2 yang ditokok tambah utk jadi HIPERbola+METAfora je lebih.. sampai asyk kena tegur, jgn wat muka garang.. senyum la sikit...

skrg--> bila dah xpendiam, terlebih cakap, xblh nk control plak kdg2... smpai kn sume yg ckp jd salah... jd xkena.. haih~~ xterniat pon nk wat tersinggung... tapi, just sekadar cakap omong kosong je td... seperti konon2 mencurah kan air ke daun keladi.. tp, tu la...

***sigh~~
kadang2 xsalah kalo kita saling mengingat.. kalo semua nk berfikiran -ve je.. xtau la...



---------->skrg tgh xde mood.. sgt2...<------------------

Friday, August 13, 2010

~2nd Day PUASA~

semalam ambik anis kat airport.. cian anis demam... then kami plak terlewat cikit amek dia.. maaf ye anis.. jalan jem... then, g beli tiket utk anis... dia nk balik taiping terus... so.. tiket anis pukul 8.30 malam.... mmg anis nk blk after berbuka pon.... so, just nice la kn 8.30pm tu...
after berbincang, at last setuju nk makan dekat damansara... pukul 6.30pm kami dah ada kat kedai makan okeh! tersangatla awal... sementara menanti waktu tanpa melakukan aktiviti kat kedai makan tu... kitorg g la bazar ramadhan.. hikhik... masa beli kuih tepung pelita tu...;

peniaga: kak, akak isi la borang ni, ni ada pen.. akak isi nama, alamat + no telefon...

kami: nk buat apa?

peniaga: ni kak.. ada cabutan bertuah...

kami: haa? cabutan bertuah?

peniaga: betol kak... xtipu... tu akak tgk kat abg tu....

---> hahhahahah... budak tu mmg betol xtipu okeh... mmg ada sorg lelaki ngah pegang botol besar n ada banyak2 borang yang telah diisi dalam tu<---

kami: xpela dik... kami bukan org sini pon... terima kasih ye...

~~ntah2 hadiah cabutan bertuah dia, dapat kuih tepung pelita jugak... hikhik~~

best kn b.. 2nd day puasa dah spend time with u + anis.. berbuka puasa sama2... bergurau2 senda... thanks ye..=)

p/s:sy sedih kamu nk g NY utk smbg study...=(

~LIKE hasil kerja u~



--->Nk LIKE iklan ni sbb BF sy terlibat dalam pembikinan dia<---

chaiyok2 b! buat iklan banyak2 lg..=)

Thursday, August 12, 2010

~saya RINDU kat awk~

saya rindukan dia..
suara dia..
senyuman dia...
gurau senda dia...
lawak jenaka dia..
setiap pergerakan dia...
setiap kata-kata dia..
pandangan mata dia..
gelak tawa dia...
saya sgt rindukan dia...
maafkan saya...
hari-hari tau saya bukak facebook dia...
hari-hari tengok gamba yang sama..
copy beberapa keping utk simpanan saya...
heee~
saya SANGAT rindukan dia...
hari-hari tunggu panggilan dia...
mesej dari dia...
email ke... hahaha-->jgn harap, mcm la jauh kat oversea<---
okeh~~
rindu~~ FULLSTOP

~cantik vs TAK cantik~

~malam semalam g Jusco Bukit Tinggi~ saja jalan2 konon nk melawat kawasan+mencuci mata with my brother & sister.. membeli chipsmore utk ayahanda + membeli big apple utk me & anak2 buah di rumah yang semakin membesar+gemok~ ish2.. besar betol anak2 buah saya~~

---->nk dijadikan cerita<----
singgah la makan kat pizza hut... ada la 2 girls n sorg boy... girls tersebut sgtlah hot+seksi..

Bro: kalo kaki tu cantik nk pakai seksi2 xpela jugak...

sis: sebab xcantik la dia kena pakai seksi2...

Me: ala.. biasa la tu...

bro: masalahnye kaki berkupang2....
--hahahhaha---

sis: sebab dia xcantik la dia kena pakai seksi2.. kalo xseksi xdela org nk pandang dia...

Me: hurm~ ye la... kalo dia cantik mesti xpayah pakai seksi pon org pandang kn...

~kesimpulan di sini: jangan nk mengumpat org eh~~~ biarlah dia nk pakai apa pon... haih~

Wednesday, August 11, 2010

~ujian~

okeh! tahap kesabaran sy sgt2 diuji skrg neh..! sabar2.. bulan2 puasa ni.. tenang2...

~perhatian!~

kepada nombor2 asing yang ganjil, msg2 saya or call tanpa sy kenali nombor anda... panggilan anda tidak akan dilayan... sebarang kesulitan sila kesali sendiri.. saya xberminat nk kenal ke apa... -harap maklum-

~cantik~

tiba2 rasa macam sgt teruja tgk muka mereka2 yang cantik+menarik yg membuatkan hati tertarik nak jd cantik mcm mereka... yang natural beautiful okeh.. suci tanpa make up tp, terserlah kecantikan asli anda... aish... sgtlah LIKE tgk ur face..boleh x nk jd cantik macam awk jugak..=)

Tuesday, August 10, 2010

~kehidupan~

pernah x korg rasa menyesal ngan kehidupan? rasa mcm down gila.. mcm hr esok sudah tiada? Fizz... blh x aq jd mcm ko? dulu masa abg im meninggal, ko down gila babi smpai aq yg nk nanges tgk ko.. tp, skrg ko sgt la strong tanpa berpaling n menapak melangkah dengan gagah? ingat kn fizz dulu? kau sgt la down smpai hr2 ko menangis.. bercakap dgn gamba? hmm... tp, tu sbb abg im pergi menghadap Ilahi... tp aq? aq down gila... pernah satu tahap dulu aq down smpai buat hal sendiri, xbercakap ngan org, menjejaki alam kemurungan... ditemani ngan tido yg berpanjangan... disulami dgn air mata setiap malam...

hmm... aq takut.. aq takut benda yg sama berulang lg... aq xtau.. dr dulu lg.. aq xpenah ada keyakinan diri yg tggi... kdg2 aq berusaha.. n aq telah pon berusaha utk memuaskan hati semua... menjaga hati semua, smpaikan kdg2 hati aq sendiri xterjaga... tp, kita hanya manusia biasa... kita hanya mampu berusaha...

kadang2 kita sygkn sgt org tu kn... mcm2 kita dah buat.. tp, mgkn org tu xsedar? atau apa yg kita dah lakukan bukan seperti apa yg dia harapkan? bercinta itu menyakitkan? betul kn? aq tau.. sakit.. tp, xsemuanya sakit... bila ada pergaduhan yg membuatkan kita sakit... tp, pergaduhan tu la mengajar kita ttg hubungan... indahnya bercinta di saat kita bergelak tawa bukan? ye~ sgt indah... smpaikan kita sggp menghabiskan masa berlama-lama utk bergurau senda...

tp.. kenapa? kenapa kadang kala kita gagal mengawal emosi kita? mungkin satu hr nnt, di saat dia pergi dr sisi, kita akan menyedari.. meratapi... menangisi... menyesali dengan apa yg telah terjadi... hmm,kadang kala. kita alpa.. kita menunding jari dengan setiap perkara, sedangkan kita leka kesalahan tu datang dr kita... manusia.. perkara biasa kn? tp smpai bila?

pernah juga diri berkata2.. jom kita berhijrah.. merantau tanpa sesiapa? mungkin kita lebih tenang di sana... tp, hati pula berbicara.. jangan.. family masih ada... si dia pon ada... kenapa nk jauh dr mereka? hmm...xtau la... minda berkata; mungkin xlayak aq ni utk si dia, sbb tu, ada je yg xkena... hati berkata; baru lg... biasa la.. dua2 panas... minda kata; smpai bila? hati kata; saya syg dia... sy terima dia seadanya.. tp, itu hati saya.. hati dia?

Tuesday, August 3, 2010

~tekanan~

sy sgt tertekan bila dah almost 3weeks duduk di rumah..
sy seorg yg xblh duduk diam okeh!.. so sy xsuka berlama-lama di rumah...
masa nk keje dulu, mak ckp tggu la lps konvo... senang... nnt xpyh amik cuti...
tp, bila sy hr2 kuar merayap, berjimba bersama2 rakan, dia bising plak...
haih~~ xphm...
blh x kamu semua ni paham sy bosan dok di rumah sambil menghadap FB+sudoku+game sahaja setiap hari???
dr dulu lg, sy xsuka tgk tv... so, xkn sy nk tdo je spnjg hr??
ish...
cptla konvo... sy nk kerja..
xkisahlah kerja pe pon..
asalkan sy keje...
sy penat+letih ngan lifestyle mcm ni... huhu...~~

Tuesday, July 27, 2010

~beloved fwenz~

thanks for everything...
ingat x lg kenangan kita since primary school?
sy seronok..=)
kita masih berkawan smpai skrg...
berkwn baik+melepak+mengumpat bersama-sama...
haih~~
indah kn that moment..=)

Friday, July 23, 2010

~k850i~



okeh!.. ini HP keluaran sony yg agak lama dah umur dia.. tp sy masih meminati dia.. since awal tahun hr tu lg dah minat.. konon2 nk beli dah time tu, tp.. member ckp, tggu la kita blk k.L.. nnt kalo pape rosak ke ape, kn susah... so.,, tggu la... tggu punya tunggu.. lps 2bulan blk ke k.L.. duit sendiri plak dah pokai ngan banyak2 menda.. so.. senyap lg.. xjd nk tukar hP.. xnak ckp ngan ayah.. menyusahkan je nnt... so, lbh baik usaha sendiri...

hee... konon2 je usaha sendiri.. then, beberapa minggu lps.. after blk dr Jusco+Bershopping ngan ank buah and my bro.. kami pon ke tesco... nk dijadikan cerita, abg nk tukar hp.. then,

me:tukarkan hp org skali.. blh x?
bro:nk tukar hp apa?
me:k850i..
bro: nnt la...


hmm..xpela... dia dah berbelanja banyak membayar hasil brgn sy shopping.. so, xdpt pon xpela...

bro: aq kat K.j ni.. de hp tu.. tp, 2nd.. yg baru dh xde... nk ke?
me: ok ke hp tu?
bro: ok je nmpak baru.. xde pe mslh..
me: skati la..=)
bro: dah beli.. nnt aq hanta lik umah..
me: yesz! thankz ya...


** hahhahaha.. suka2.. sy sgt suka...
thanks ye abg sy... sgt2 gembira...
haih... thanks juga sbb kamu banyak tlg saya...
nnt sy dh bekerja, sy tlg kamu pulak ye...
anak2 kamu ke... (tu pon ntah bila tahun la kamu tu nk kawen)
hikhik...
tp, tggu sy keje la...

~kosong~

encik blog,,
jiwa saya kosong,,,
saya tertekan,,,
blh x sume org stop tanye sy watpe skrg?
keje kat mana? hospital mana?
sy penat...
boleh x diamkan saja??
saya dah besar.. saya tau la uruskan diri sy,,
sy bkn xberusaha...
hari ni sampai 6 hospital...
saya letih tau x?
bukan sy yg tentukan rezeki keje saya kat mana,,
mana yg dpt, itu la rezeki saya..
hmm...

encik blog,,
sy sendiri xsuka bila saya dah sebulan dok di rumah saja,,
nk wat apa pon susah,,
cian kat mak, ayah n abg,,
sy asyk mintak duit mereka..(maaf ye.. dah keje nnt sy ganti eh..)
hmm... ntahla..
sy xtau la..
*sigh~~
**sedey~~~

sy nk smbg blaja lg,,
tp sy kena keje dulu...

encik blog,,
ada satu hsptl td, wat sy kecewa sgt,,
dia xterima pon resume kami,,
kata dia, dia nk yg berpengalaman sahaja,,
sekurang2nya 3tahun...
haih~~
org yg 3tahun pengalaman pasti la sedang bekerja di tempat dia kn...
x adil utk fresh graduate mcm kami...
tp, pengalaman kitorg kat hospital,
3tahun jugak kn,,,
dr sem 1 kte praktikal..
kalo skrg pon dah susah nk dpt keje...
mcm mane la adik2 junior sy nnt,,,
haih~~

Sunday, July 18, 2010

~Family holiday~

~Bercuti kat sabah selama seminggu.. ni la sedikit bahan buktinya... hahahah




Tuesday, June 29, 2010

~Mr.Soya~

~ I miss u la~
~i miss u so much~

sorry if sometimes i can't control beberapa perangai yg xbrape nk sesuai.. hehhehe(u sendiri faham kn? malu nk ckp).. tp, semua ni sbb u.. i takut benda yg i penah hadapi, jd lg dlm hidup yg singkat nie... hee... btw, miss me x mr soya?

Thursday, June 24, 2010

~love~

bro: how ur exam?
me: okeh,, dah berusaha, tawakal je...
bro: katne tu?
me: umah klang.. dorg sume blk, i blk la..
bro: sape ada kat umah?
me: mak, ayah, ayie, atin, kak lang.. org kat luar.. mkn ngan kwn2..
bro: bagus..


~~only one abg yg aq ada... aish.. terasa mcm kena treat mcm umur 12th plak... i'm 21st kot.. tp, selalu mcm ni... why my sister dah blh treat me like i'm 21st, mcm kwn2 dorg jugak, tp, tidak utk abg? sy tau sy ank bongsu.. tp, kenapa kadang2 abang masih mengawal saya mcm time sekolah dulu? ye.. saya tau saya perempuan.. saya tau mereka sayang saya, saya juga sayang mereka, tp.. sy cuma inginkan kebebasan macam kawan2 sy... tp, xpela... sy bersyukur dengan apa yg ada.. sbb sy msh blh menjalankan rutin seperti mereka yang sebaya saya.. walaupun tidak terlalu bebas, tak juga terlalu dikongkong...
peace brother & sisters..=)

~('_')~

23th June 2010: Peperiksaan LJM bagi syarat kemasukan berdaftar am..
puan kata, ingat sampai mati tarikh kamu exam LJM..
Kena ingat juga tarikh amik result LJM nnt, sbb tarikh tu tarikh yang mendapatkan kita gelaran Staff Nurse U29..
Okeh! sebulan lagi result exam td akan kua..
hopefully semua 99org lulus..

sila doakan saya kawan2...

Monday, June 21, 2010

Sunday, June 20, 2010

~sunyi~

i rasa sunyi..

**sigh**

i'm sorry..

i tau i nk exam..

lg 3hari...

i perlukan sokongan

dan juga dorongan...

Wednesday, June 16, 2010

~bosan~

okeh!
sy tau exam tggl lg 4 hari kalo tolak sat n sun,
sy sgt tekanan skrg..
semua menda dah xkena..
bosan!
semua menda nak menyemak serabut kat pale otak neh..
sy nk rehat!
aish...
dah berminggu nk tgk wyg!
xdpt2..
xpe..
weekend ni akan ku pergi jugak..
bukan jauh pon..
10minit je dr umah..
pe de hal, lyn sorg2 pon baik..
aish..
pe la nasib..
xde org ke yg blh hilangkan tekanan ni?

Monday, June 14, 2010

~for him~

i miss u..
really miss u..

~kesian kat u..
lately ni hr2 stay kat ofis until midnight..
ntah makan ke x kn...

**tp, u mesti akan smpt baca blog i...
so...

-->u tlg baca baik2...<--

jaga kesihatan.. nnt kalo sakit, xblh nk keje...

so, nnt keje u akan bertimbun...

jgn stress2, marah2, or buat2 marah... hahahaha...

jgn skip2 lunch.. nnt u gastrik...

jgn hyperactive, nnt semput...

***hee...
i nk exam on 23th june...
minta maaf ye.. utk semua salah silap i...
doakan i berjaya...


*miss u!* betul xtipu... hahahaha

Saturday, June 12, 2010

~...~

exam semakin hampir..
semakin tertekan...
semakin mls nk study..
semakin mls memberi komitmen...
semakin kerap sakit kepala...

Mr.soya tgh bz...
takut nk kaco dia...
sy rindu kat dia la...
agak2 dia rindu saya x? heee....

Friday, June 4, 2010

~kadang-kala~

ayah selalu cakap, jgn ingat semua org blh ikut ckp kita...
hmm... kadang2 sy cuba buat segalanya.. yg baik.. lebih baik.. or yang terbaik...
tp, sy kena tahu. xsemua org akan terima hasil kerja kita... apa yg kita buat utk dia...
kadang-kadang, xsemua dpt memahami diri kita.. apa yg kita rasa.. apa yang kita dah cuba...

Saturday, May 29, 2010

~la..la..la..la~


ema, baba, juah..=)


Best pulak bila kwn2 sume sdg bercuti..

Hbs blaja pon ada…

Menunggu pggln degree pon ada..

Best rasenya bila lepak sama2..

Mengumpat sini sana..

Bergurau senda…

Teringat mcm zmn kita sekolah bersama2…

Kelakar plak rasenye…=)

*kn lg best kalo ecah, umy, intan, aida, dila, nana.. sumenya ada..=)

mcm masa kita kecik kenot dulu..=)

gamba 10 org kat kantin smkbbss dulu...

aish.. nsb la scanner aq rosak...

lama kn kita berkawan... dr sekolah rendah.. smpai la ke hbs blaja...

membesar bersama2 la kita ni kn... =)

Friday, May 28, 2010

~why~

kenapa rasa sgt sakit hati mcm nk mati? kenapa susah sgt sy nk memahami? napa hati dah mula tertanya2 itu dan ini? kenapa perasaan tu muncul lagi? kenapa nk baca msg td xhenti2? kenapa nk menangis, dan menangis lagi? stop it baba! smpai bila nk be like childish! arghh!!... sy xsuka bila dlm fikiran dh fikir semua yg negatif.. dah mula ada rasa down dlm diri... eh?! napa sume menda nk cte kat cni? kat blog ni? okeh! from now n on, blog adalah kwn baik sy... mostly kwn2 baik sy sume dah bz ngan life masing2... dah kawen, dah sebok bercinta, dah sebok bekerja.. smpaikn ada masa hanya utk beberapa ketika je.. okeh!

~hurt~

haa.. seronok sgt dr mlm td kn.. excited sgt smpai xtdo mlm.. bkn main fikir lagi nk pakai baju apa, nk buat pe.. nk kemana.. bkn main lg rindu melambung2 ke langit sampai hari2 nk tatap gamba, nk dgr suara... smpai teringat2 smua kenangan yg dah wat bersama walaupun x lama mana... smpai beriya2 bangun pg walaupun tdo sgt lewat mlm td... bkn main ceria lg pg ni nk jumpa si buah hati... at last.. msg, msg n msg... damn! menangis ko xhenti2.... terus letak phone kat tepi xnk bukak2 msg lg... terus menghadap laptop sambil mencurah2 air mata di pipi.. sakit! sakit sgt2... aish.. apa la malang sgt nasib... baru nk rasa happy.. nk out of stress... haa.. stress la lg hbs exam nnt.. hadap je la game time kepala xlarat nk menampung membaca lagi... call la kwn2 kalo ada yg sudi nk temani... hmm.. sakit.. airmata ni blh tlg berhenti x! damn!!!!

Thursday, May 27, 2010

~chubby~

semua nk ckp sy dah chubby..
aish..
gemok..
b pon sama jugak..
ckp sy chubby..
diet la mcm nie...

Wednesday, May 26, 2010

~Really Miss Him~

dah 10days....

MISS everything about u..

RINDU tau x...

sgt rindu!

*sigh...
kertas soalan pn.nita hilang!
ada 93 soalan...
aq dah jwb almost 30 soalan...
tp, xtau kertas jwpn yg aq dh buat, n soalan sekali ntah kemana!
xjumpa!
maybe kat kuis...
aisshhhh....
sgt2 damn!
penat tau nk crk jwpn... soalan dia bkn sng...
arghh!!!
tensen2....

Tuesday, May 25, 2010

~Kursus Kahwin~

Korg sume dah g kursus kawin?
hahahahahha....

selak punya selak gambar2 lama...
terjumpa lak gambar2 ni...









































*Nie beberapa pics kitorg time kursus kawin hr tu..
okeh.. bkn sengaja nk amik kursus ni awal2.. just sbb kursus wajib diambil oleh semua student kuis yg nk bergraduasi... so, kami pon amik la kursus pembangunan keluarga a.k.a kursus kawin anjuran kuis+jais nie....

*hee... sijil dah ada.. xpyh nk pening2 amik kursus lg... lalalala

*sila jangan beranggapan yg kami mmg bertudung labuh spt ustazah.. hehehe... ni sume gara2 kursus.. kalo xikut etika, xdpt sijil.. n nnt xblh bergraduasi.. aish... ni la dia kolej islam.. dah mcm dok asrama sekolah menengah dah etika dia...

*tibe2 mcm rindu plak korg2 kwn2 di KUIS.... dah nk hbs blaja dah rupanya kita nie...

Monday, May 24, 2010

~Give & Take~

*Sigh...
X seperti kebiasaan..
mcm hari2 yg lps...
selalunya, bangun je pg2..

~~text~~
Mr: gud morning love! stardy!

xpon....


~~phone call~~
Mr: syg bangun... dah pg ni.. g mandi... study....!

*okeh.. bangun pg ni, senyap!
without anything...
xde call, xde msg.. bangun dgn sendiri...

~~text~~
Me: moning b!
--senyap--

~~phone call~~
Me: Hmm, b ngah keje ke?
Mr:haa... keje2..
Me: okeh, xpela... bye...
...........

okeh! sila jgn bertanggapan yg bukan2...
Mr.Soya sy sedang bz skrg ni... start today(from last nite actually) until end of jun...
b nk shooting 4 documentary eh... xpela...
me kena study kn.. so, me pon kena bz too,,...
so, kita sama2 la bz... tp, b ckp kita "dekat di hati...=)" hopefully so...

*okeh dear,
keje elok2.. xmo stress2... jaga kesihatan... i tau u sgt komited ngan ur work..
wish me luck 4 my exam on 23th of june...
sbbkn u dah start bz, i kena la busy study sbb dah xde sape nk ngomel2 ngan i..
hee...
u asyk marah me xnk study je kn....
okeh, kali ni study.. betul2 study... sbb xleh nk kaco u when u tgh bz...
nnt i kena marah..=(
tp,xpela...
kita kena give and take kn...

*do the best!

*chaiyok2!

Sunday, May 23, 2010

~Tahniah~

  • tahniah to abg wady & kak seed coz dah selamat bertunang lps zuhur td..=)
  • tahniah juga kat kak amy sbb nk kawin on jun nnt..=)














  • tahniah juga kat eda sbb nk kawin juga on jun nnt..=)










  • dan saya? bila lg? lalalala

Saturday, May 22, 2010

~Istimewa~

Salam...
untuk semua..
terutama sekali kaum wanita.. yang sgt istimewa..

hikhik... gila formal la.. hahahah
actually baru hbs kursus laktasi selama 3 hari...
kursus laktasi ni kaitan dengan penyusuan susu ibu..
pe la salah kalo de ilmu, kita smpaikan kat sume kn?

okeh... pada kaum2 ibu.. bakal ibu.. or bakal mengandung lg...
kita sebagai org perempuan sgt kaya... lalalala...
kita dianugerahkan 2 kilang susu, yg xperlukan modal or apa pon...
tp, menghasilkan khasiat yg sgt tiada tandingannya...

susu ibu sgt banyak khasiatnya.. antara kebaikan2 yg ada:
Untuk bayi :
• Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda.
o Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.
o Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar

• Susu ibu, terutamanya kolostrum(kolostrum merupakan susu yg 1st skali kuar dr nipples ibu, dia berwarna kuning okeh... separuh kepercayaan mengatakan itu susu basi, tanggapan itu sgt2 la salah... kolostrum mempunyai sgt banyak khasiat terutama skali imunisasi semulajadi yg xterdapat dalam mana2 susu formula..) , so, ia akan menguatkan sistem imuniti bayi anda.
o Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan
radang paru-paru.

• Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi
• Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak.
Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.

• Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
• Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia Tidak susah
untuk disediakan(haa.... xyh susah2 nk bwk air panas la, susu tepung la, itu la, ini la...)

• Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
• Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan
meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. hasil dr penyusuan yg ekslusif akan merapatkan hubungan ibu ngan bayi smpai ke dewasa okeh...

Untuk ibu, penyusuan susu ibu
• membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan
cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

• membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.
• mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
• menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya(ekslusif)

Lain - lain kebaikan
• Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.

• Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.

bagi ibu yg bekerja, ia bukan satu alasan okeh...
susu ibu boleh diperah dan disimpan sewaktu ibu di pejabat..
so, blk msh lg blh bg bayi tu susu ibu ngan menggunakan sudu atau syringe..
susu ibu blh simpan dlm peti ais dlm tempoh beberapa bulan mengikut suhu yg ditetapkan..
okeh... untuk dapatkan hasil kebaikan yg seperti di atas ni, sila menyusukan bayi anda secara ekslusif dari lahir sehingga usia 6bulan dan diteruskan hingga usia 2tahun...
makanan pelengkap boleh dimulakan pada usia 6bulan...
elakkan bagi puting tiruan atau botol susu utk elakkan bayi keliru ngan puting ibu...
sbnrnye, kalo kita bg botol susu, bayi lg senang dpt jangkitan sbb bila kita cuci dgn air yg xpasti bersih atau x, or kita letak merata2, kn dah terdedah pada mikroorganisma...
n bila bayi hanya susu badan, dia perlu berkerja sbb kena menghisap baru mendapat susu, baru la otak dia jalan...
kalo bg botol susu je, dia just baring, tadah je mulut, then susu pon keluar, kn jd mls.....
mmgla minum susu formula tu, nmpak baby gemok, konon2nya sihat.. tp, hasilnya berbanding ngan bayi yg menyusu susu ibu sahaja?

ok la...
dah sgt panjang lebar...
fikir2kn la...
wat pilihan yg terbaik...=)

Tuesday, May 18, 2010

~~Mr..~~

ha!
i dah lama x on9.. tiba2 on9 td, tgk profile pic u gambo ni..
hmm, nape mcm cute? (sila jgn berbangga ye b)
hakhak.. gamba bila? masa muda2 dulu eh?
hee... terasa mcm rindukn u plak...

*okeh! ni bf sy.. pd kamu sume.. kamu nk sy bahagia kn? okeh.. sy agak bahagia wat masa ni... hopefully bahagia smpai bila2..
ni Mr.Soya Bean sy.. muda2 mmgla xnmpak mcm soya.. lalala... hikhik..
(sila jgn mrh sy ye bb)
*thanks bb sbb kamu sgt memanjakan sy.. smpaikn sy sgt rindukn kamu... ececehh... baru2 mmg la.. kn bb? hakhak
*kenapa la sgt rajin melayan karenah i kn... tu la.. sape swoh nk bercinta ngan ank bongsu mcm me nie... tp, xpela... thanks sbb wat me happy lately ni...

*sila jgn lupakan sy okeh walaupun sy tau ada yg sdg berusaha mndptkn kamu..
*sy percayakan kamu, sila jgn hilangkan kepercayaan sy mcm mereka yg dulu...
*sweet sgt bila kamu jaga sy.. aish.., kamu penyayang bb... betol.. xtpu.. hahaha

**semua ni sampai bila agak2nya Mr.Soya Bean?**